Hoe kun je een draadloos netwerk beveiligen?

Gebruik jij ook een draadloos netwerk om toegang te krijgen tot het internet? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je netwerk goed beveiligd is. Het laatste wat je wilt is dat onbevoegde personen toegang krijgen tot je persoonlijke informatie of je netwerk gebruiken voor illegale activiteiten. Maar hoe kun je een draadloos netwerk beveiligen? Lees verder voor meer informatie. Zo kun jij met een gerust hart online gaan!

Wachtwoordbeveiliging

Als je je draadloze netwerk goed wilt beveiligen, is het instellen van een sterk wachtwoord een van de eerste maatregelen die je kunt nemen. Hierbij kun je het beste een combinatie van letters (zowel hoofdletters als kleine letters), cijfers en symbolen gebruiken en ervoor zorgen dat het wachtwoord minimaal 8 tekens lang is. Vergeet niet om geen persoonlijke informatie, zoals je geboortedatum of naam, te gebruiken als wachtwoord en om het wachtwoord regelmatig te veranderen. Je kunt het wachtwoord instellen via de instellingen van je router, waarbij je kunt inloggen via je webbrowser en naar de instellingen kunt gaan. Zo kun je met een veilig gevoel gebruik blijven maken van je draadloze netwerk!

MAC-filtering

Naast het instellen van een sterk wachtwoord, kun je je draadloze netwerk ook beveiligen door middel van MAC-filtering. MAC-adressen zijn unieke identificatienummers die aan netwerkapparaten zoals laptops, smartphones en tablets worden toegewezen. Door MAC-filtering in te stellen, kun je bepalen welke apparaten toegang hebben tot je netwerk op basis van hun MAC-adres. Dit voorkomt dat onbevoegde apparaten verbinding maken met je netwerk. Om MAC-filtering in te stellen, moet je eerst de MAC-adressen van alle apparaten die je toegang wilt geven tot je netwerk verzamelen. Vervolgens kun je deze adressen toevoegen aan de lijst met toegestane apparaten via de instellingen van je router. Zo houd je ongewenste apparaten buiten de deur en blijft je netwerk veilig en beschermd!

Verberg je netwerknaam

Ben jij bezorgd over de veiligheid van je draadloze netwerk? Dan is het verbergen van de naam van je netwerk, ook wel SSID-broadcast-uitschakeling genoemd, een andere maatregel die je kunt nemen. Wanneer je deze functie inschakelt, wordt de naam van je netwerk niet weergegeven in de lijst met beschikbare netwerken op apparaten in de buurt. Dit maakt het moeilijker voor onbevoegde personen om je netwerk te vinden en ermee te verbinden. Je kunt deze functie gemakkelijk inschakelen via de instellingen van je router. Maar let op, het kan ervoor zorgen dat je zelf moeite hebt om verbinding te maken met je netwerk, omdat je de naam van het netwerk moet weten om ermee te kunnen verbinden. Desalniettemin kan deze maatregel helpen om je netwerk te beschermen tegen ongewenste indringers.

Bron