Hoe kies je een dakkoffer voor je auto?


Ruimtegebrek, daar begint het meestal mee. Je wilt met het gezin op vakantie en toch blijkt het telkens weer een hele kunst om alle spullen opgeborgen te krijgen in de auto. Op dat moment zou een dakkoffer, of imperiaal, een grote uitkomst kunnen bieden. Want in dakkoffers kun je gemakkelijk de nodige spullen kwijt en kunnen jullie in de auto weer opgelucht ademhalen. Verwar een dakkoffer overigens niet met een skibox: de laatste zijn vaak langer en platter, en je kunt er maar weinig spullen in kwijt. Een echte dakkoffer is dus minder plat, maar ook minder lang – hoewel je ook kunt kiezen voor een combinatie ervan. Alleen, hoe kies je een goede auto dakkoffer uit?


Met welke factoren houd je rekening bij het kiezen van een dakkoffer?


Meestal heb je wel in gedachte wat je zo ongeveer zou willen vervoeren in de dakkoffer, maar het is over het algemeen af te raden om er zware, of kostbare spullen in te vervoeren. Kies voor spullen die eventueel een druppel water kunnen verdragen, en die niet beschadigd kunnen raken. Je doet er verstandig aan om de spullen vast te zetten in de dakkoffer, zodat er geen verschuivingen plaatsvinden. Wil je een dakkoffer kopen, lees dan even verder.


Waar let je op bij de keuze voor een dakkoffer?


  • Totaal gewicht: het is raadzaam om rekening te houden met het maximaal belastbaar vermogen van het dak van je auto. Bij het bestellen van een dakkoffer valt altijd bij de productgegevens terug te lezen wat het totale gewicht is.


 


  • Totale inhoud dakkoffer: de inhoud van de dakkoffer wordt gemeten in liters. Gangbaar is 400 tot 500 liter inhoud, maar groter kan natuurlijk ook. Welke inhoud volstaat voor jou?


 


  • Afmeting auto: het spreekt voor zich dat de afmeting van je auto cruciaal is bij de keuze voor een dakkoffer. Gelukkig kun je in de webwinkel meestal je kenteken invullen, waardoor je automatisch naar matchende afmetingen wordt geleid.


Tips voor het gebruik van de dakkoffer


Kies altijd, als het even kan, voor een dakkoffer met slot. Zo kun je met een gerust hart de auto verlaten, zonder dat de dakkoffer gemakkelijk te openen is door derden. Natuurlijk laat je nooit kostbare spullen achter in een dakkoffer; in de auto liggen je spullen altijd veiliger dan in de dakkoffer. Dit geldt ook voor elektronica. Laptops, game consoles en dergelijke zijn ongeschikt om vervoerd te worden in een dakkoffer.


Kies je graag voor gemak en comfort, kies dan voor een duo dakkoffer. Doordat deze aan beide zijden te openen is, kan hij gemakkelijker opgevuld worden.


Wist jij dat een dakkoffer zorgt voor extra brandstof verbruik? Best logisch natuurlijk, aangezien hij voor extra weerstand zorgt, net zoals rijden met een open raam dat doet. Houd hier dus rekening mee bij het bestellen van een dakkoffer. Kies echt de afmeting die je denkt nodig te hebben en bij voorkeur niet groter.Bron