Grote brand op vrachtschip boven Ameland, schip dreigt te zinken

De brandweerhelikopters die op het punt stonden af te reizen vanuit Rotterdam naar het vrachtschip

NOS NieuwsAangepast

Een vrachtschip is boven Ameland in de Noordzee in grote problemen gekomen nadat er brand was uitgebroken aan boord. Het schip, de Fremantle Highway, was onderweg vanuit Bremerhaven in Duitsland naar Port Said in Egypte, met aan boord zo’n 3000 auto’s.

Boven Ameland brak er brand uit. Vermoedelijk ontstond het vuur in een van de 25 elektrische auto’s aan boord, zegt een woordvoerder van de kustwacht. Daarna sloegen de vlammen om zich heen. Vanwege het gevaar werd er besloten geen gespecialiseerde brandweerlieden vanuit Rotterdam meer in te zetten om de brand op het schip te blussen.

Er waren bij het uitbreken van de brand 23 mensen aan boord. Door de hevigheid van de brand sprong een aantal opvarenden gecontroleerd van boord, waarna ze uit water werden gehaald. De KNRM stuurde twee reddingsboten naar het schip, dat vaart onder Panamese vlag, vanuit Ameland en Schiermonnikoog.

Inmiddels zijn alle opvarenden van boord gehaald, laat de kustwacht weten. Ze zijn nu aan boord van een KNRM-schip en een helikopter. Het is onduidelijk hoe zij eraan toe zijn. Er is medische hulp ingeschakeld.

Volgens de kustwacht ligt het schip inmiddels schuin in het water. Er wordt alles aan gedaan om het schip te koelen en niet te laten zinken via onder meer bergingsvaartuigen. “Maar we houden rekening met alle scenario’s”, zegt de woordvoerder.

Het schip heeft geen voortstuwing meer.

Bron