China heeft opgeroepen tot opschorting van een Japans plan om radioactief water uit de door de tsunami verwoeste kerncentrale van Fukushima in zee te lozen, vooruitlopend op een VN-rapport dat naar verwachting het plan zal goedkeuren.
Peking hekelde het plan als “uiterst onverantwoordelijk” toen het in 2021 werd aangekondigd en herhaalde dinsdag zijn verzet, aangezien de chef van de Internationale Atoomenergieorganisatie (IAEA), Rafael Grossi, een vierdaags bezoek begint waarin hij de resultaten zal leveren. van de veiligheidsbeoordeling van het lichaam.
China zei via zijn ambassade in Japan dat het rapport van de IAEA geen “pass” kan zijn voor de vrijgave van water en riep op tot opschorting ervan.
Vorige week zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land dat Peking er bij Japan op aandrong “zowel internationale als binnenlandse zorgen serieus te nemen, te stoppen met het onder dwang uitvoeren van zijn oceaanafvoerplan” en “zichzelf te onderwerpen aan streng internationaal toezicht”.
Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat het meerdere en herhaalde pogingen heeft ondernomen om de wetenschap achter het standpunt van Tokio uit te leggen aan ambtenaren van Peking, maar dat zijn aanbiedingen zijn genegeerd.
Lokale Japanse vissersgemeenschappen hebben ook bezwaar gemaakt tegen het plan en zeggen dat het meer dan tien jaar werk voor de wederopbouw van hun industrie teniet zal doen, waarbij consumenten waarschijnlijk hun vangst zullen mijden en de prijzen kelderen.
Japan heeft geen datum gespecificeerd voor het vrijkomen van water, dat over 30 tot 40 jaar zou plaatsvinden in afwachting van de definitieve beoordeling door de IAEA en de officiële goedkeuring van de nationale regelgevende instantie voor kernenergie voor Tokyo Electric Power (Tepco). Het laatste woord van de regelgevende instantie zou al deze week kunnen komen.
Het plan omvat 1,3 miljoen ton water dat wordt gebruikt om de splijtstofstaven van de fabriek in Fukushima te koelen, die in 2011 werd beschadigd door een enorme aardbeving en tsunami.
De overheid en Tepco beweren dat de gevolgen voor het milieu en de gezondheid verwaarloosbaar zullen zijn, omdat het gezuiverde water geleidelijk vrijkomt nadat het is verdund met grote hoeveelheden zeewater.
Het IAEA zegt dat kerncentrales over de hele wereld een soortgelijk proces gebruiken om afvalwater met lage concentraties tritium en andere radionucliden te verwijderen.
Met Reuters