falende blusleiding verergerde grote woningbrand Amsterdam

De brand op zaterdagavond 3 juni

In samenwerking met

NH Nieuws

NOS Nieuws

Bij de grote, felle brand begin juni in een appartementencomplex in Amsterdam was sprake van een falende blusleiding. Een blusleiding is een stalen leiding die van beneden naar boven loopt in hoge panden. Omdat die leiding niet werkte, lukte het de brandweer niet om het bluswater van de straat naar de bovenste verdieping te brengen.

“Het falen hiervan heeft het blussen van de brand vertraagd en mede hierdoor kon het vuur zich een tijdlang ongestoord verspreiden”, meldt AT5, op basis van een rapport van de brandweer.

Op zaterdagavond 3 juni net na 20.00 uur ontstond brand in het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg, aan de zuidkant van de stad bij de A2. De ruim honderd bewoners bleven ongedeerd. De twintig appartementen op de bovenste verdiepingen raakten onbewoonbaar, de bewoners van de 75 andere appartementen kunnen waarschijnlijk over een paar maanden weer terug,

Dak in lichterlaaie

De brandweer zei meteen al dat het vuur zich via de muur naar boven verspreidde, waardoor het dak binnen de kortste keren in lichterlaaie stond. Veel wind, brandbaar isolatiemateriaal en (naar nu blijkt) de falende blusleiding bemoeilijkten het blussen.

Uit het rapport blijkt dat de brand in een hoek van het plafond op de zesde etage is begonnen, maar de oorzaak hebben de onderzoekers niet kunnen achterhalen.

Dat de brand zo groot kon worden, omschrijft brandweercommandant en directeur van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Tijs van Lieshout in het rapport als een “toevallige samenloop van omstandigheden”.

Brand uit het niets

Een van de bewoners van de achtste etage, Julia Lischke, reageert met ongeloof op het rapport. “We kunnen niet geloven dat een brand uit het niets komt en zich verspreidt over het hele gebouw zonder een oorzaak, fout of iets dergelijks. Dus het is lastig om dit af te sluiten met dit rapport.”

Huisvester Vesteda geeft aan niet verplichte brandveiligheid-scans uit te voeren binnen alle gebouwen, dus ook in het gebouw aan de Joan Muyskenweg – een voormalig kantoorgebouw dat in 2018 werd omgebouwd tot appartementencomplex. In het brandweerrapport staat dat het gebouw aan de gestelde brandveiligheidseisen voldeed, met een hoger niveau dan wettelijk is vereist. Er waren enkele aantastingen van brandwerende voorzieningen, maar die speelden geen cruciale rol bij de oorzaak of de snelle uitbreiding van de brand. Ook was de vergunning van het gebouw op orde, zo stelt het rapport.

De brandweer heeft Vesteda aangeraden de blusleiding van het naastgelegen, vergelijkbare, pand te controleren. Dat is gebeurd.

Bron