EU heft Japanse invoerregels voor voedsel op, weken voordat nucleair afvalwater in de oceaan wordt gepompt | Fukushima

De Europese Unie heeft de beperkingen op de invoer van Japans voedsel opgeheven die zijn opgelegd na de kernsmelting in de kerncentrale van Fukushima Daiichi, weken voordat Japan naar verwachting zal beginnen met het pompen van afvalwater van de faciliteit in de Stille Oceaan.

China en andere landen hebben echter gedreigd de invoer van Japanse zeevruchten verder te beperken als de waterafvoer doorgaat.

De aankondiging van de EU kwam na gesprekken op een top in Brussel tussen de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de Japanse premier, Fumio Kishida.

Het besluit van de EU om alle resterende beperkingen op te heffen, mogelijk volgende maand, komt dagen nadat de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) de plannen voor het vrijgeven van water van Japan heeft goedgekeurd in een belangrijke veiligheidsevaluatie. ”.

De EU heeft de invoerbeperkingen verschillende keren versoepeld sinds 2011, toen de centrale werd getroffen door een krachtige aardbeving en tsunami, die het ergste nucleaire ongeval ter wereld veroorzaakte sinds Tsjernobyl 25 jaar eerder.

Maar sinds 2021 heeft het certificaten nodig die de niveaus van radioactieve isotopen in wilde paddenstoelen, sommige vissoorten en eetbare wilde planten uit Fukushima en negen andere prefecturen aantonen.

De Europese Commissie zei dat de beperkingen volledig zouden worden opgeheven – naar verluidt volgende maand – eraan toevoegend dat Japan de producten op radioactiviteit zou blijven controleren.

“Dit zal de wederopbouw van de verwoeste gebieden helpen bevorderen en is er een die we waarderen en verwelkomen”, zei Kishida tegen verslaggevers.

Het besluit van de EU wordt gezien als onderdeel van een poging om vooruitgang te boeken bij het wegnemen van Japanse handelsbelemmeringen voor rundvlees, groenten en fruit uit de EU, waarvan de toegang tot Japan wordt beperkt door voedselveiligheidsregels.

Elf landen handhaven nu importcontroles op producten uit Fukushima en andere delen van Japan.

China, een uitgesproken criticus van de waterlozing, suggereerde deze week dat het de beperkingen op de invoer van Japans voedsel zou kunnen verruimen, terwijl Hong Kong zei dat het zeevruchten uit Fukushima en negen andere prefecturen zou verbieden als de waterlozing doorgaat.

“Onze beoordeling toont aan dat prefecturen in de buurt van Fukushima grotere risico’s hebben, dus nemen we nu een verantwoordelijke weg voor onze inwoners”, vertelde Tse Chin-wan, de minister van milieu en ecologie van Hongkong, aan verslaggevers.

Hong Kong is de op één na grootste markt van Japan, na het vasteland van China, voor de export van landbouwproducten en visserij. Het exporteerde vorig jaar visserijproducten ter waarde van ¥ 75,5 miljard ($ 536 miljoen) naar Hong Kong, volgens statistieken van de Japanse overheid.

Het Russische agentschap voor consumentenbescherming zei dat het het toezicht op uit Japan geïmporteerde zeeproducten zou verscherpen.

De regering van Zuid-Korea steunde het IAEA-rapport, maar parlementsleden van de oppositie staan ​​sceptisch tegenover geruststellingen dat het afvalwater geen risico vormt voor mariene soorten en mensen die het consumeren.

Tijdens een bezoek aan Japan deze week zeiden parlementsleden van de oppositie dat de Zuid-Koreaanse regering de zorgen van het publiek had genegeerd en riepen ze op tot meer deskundige organisaties om de kwijtingsplannen te herzien.

Jung Choun-sook van de Democratische oppositiepartij zei in Seoul dat de Zuid-Koreaanse president, Yoon Suk Yeol, blijk heeft gegeven van een “onverantwoordelijke houding” tegenover de volksgezondheid door het IAEA-rapport goed te keuren.

“Is Yoon niet de president van Zuid-Korea?” Dat zei Jung volgens persbureau Yonhap. “Proberen een probleem op te lossen dat rechtstreeks verband houdt met de gezondheid en veiligheid van mensen door te vertrouwen op de goede wil van Japan, is geen verantwoordelijke houding voor een president.”

Meer dan 1,3 miljoen ton water wordt opgeslagen in ongeveer 1.000 tanks op de Fukushima Daiichi-site, waarbij de exploitant van de centrale, Tokyo Electric Power (Tepco), waarschuwt dat de opslagruimte snel opraakt.

Tepco’s geavanceerde vloeistofverwerkingssysteem kan de meeste radioactieve elementen uit het water verwijderen – dat vervuild raakt wanneer het wordt gebruikt om beschadigde splijtstof te koelen – maar het is niet in staat om tritium te verwijderen, een isotoop van waterstof dat moeilijk te scheiden is van water.

Japanse functionarissen hebben gezegd dat het behandelde water zal worden verdund zodat het tritiumgehalte een 40e van de concentratie is die volgens de veiligheidsnormen van het land is toegestaan, voordat het in zee wordt geloosd. De operatie zal naar verwachting 30 tot 40 jaar duren.

Bron