EenVandaag-verkiezingsdebat in Ahoy • VN-rapport over CO2-uitstoot

NOS Nieuws

Goedemorgen! De lijsttrekkers van de zes grootst gepeilde partijen voeren opnieuw een verkiezingsdebat en de VN komt met een rapport over de CO2-uitstoot en met adviezen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Maar eerst het weer: Afwisselend stapelwolken met zonnige momenten en verspreid over het land enkele buien. De temperatuur ligt rond de 11 graden. De komende dagen blijft het overwegend droog met wat meer ruimte voor de zon. Vooral woensdag verloopt aan de koude kant met in de nacht lokaal een graadje vorst.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De lijsttrekkers van de zes grootst gepeilde partijen treden opnieuw aan in een verkiezingsdebat, dit keer van EenVandaag in Ahoy Rotterdam. VVD, NSC, GL-PvdA, PVV, D66 en BBB zullen met elkaar discussiëren over migratie, klimaat en bestaanszekerheid.
  • Het VN-milieuprogramma UNEP deelt het jaarlijkse Emissions Gap Report. Hierin wordt besproken of de klimaatplannen wereldwijd op koers liggen. Doel van de afspraken is dat de aarde in elk geval niet met meer dan 2 graden opwarmt ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, en liefst niet meer dan 1,5 graad. Vooralsnog laten alle rapporten zien dat veel meer actie nodig is om klimaatverandering te beperken.
  • Koningin Máxima reikt de Cultuurfonds Prijs 2023 uit in Theater Zuidplein in Rotterdam. De prijs gaat naar een persoon of instelling die een bijzondere betekenis heeft voor cultuur of de natuur.
  • Stichting Wolkentheater brengt de komende twee weken met Sinterklaas een bezoek aan ruim twintig asielzoekerscentra. De stichting wil de kinderen in de azc’s met een theatervoorstelling “een moment van pure vreugde” bieden. Het eerste optreden is in Hoofddorp, het laatste op pakjesavond in Gilze.

Wat heb je gemist?

De presidentsverkiezingen in Argentinië zijn gewonnen door Javier Milei. De econoom die als ultrarechts wordt gezien, won volgens de voorlopige uitslag met 56 procent van de stemmen de tweede ronde van rivaal Sergio Massa. Die heeft zijn verlies toegegeven.

De economische crisis in het land was het belangrijkste verkiezingsthema. De armoede in Argentinië neemt steeds grotere vormen aan. Enorme inflatie heeft ertoe geleid dat twee op de vijf Argentijnen inmiddels onder de armoedegrens leven.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Wat zou u doen als u 1 miljoen euro had? Wat is uw grootste angst? Heeft u een idee hoe we de oorlog tussen Israël en Gaza kunnen stoppen? Het waren geen voorzichtige vragen die de lijsttrekkers in de speciale Verkiezingsuitzending van het NOS Jeugdjournaal voorgelegd kregen. Bekijk de samenvatting hier:

Kijk terug: de speciale Jeugdjournaal verkiezingsuitzending

Bron