Economische recessie houdt aan, wel met een kleine krimp

NOS Nieuws

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw gekrompen. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De krimp van 0,2 procent is kleiner dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar, toen de economie met respectievelijke 0,5 en 0,4 procent kromp. Toch zit Nederland met drie krimpkwartalen op rij nog steeds in een recessie .

Ondanks de afzwakkende economie hebben consumenten er nog wel vertrouwen in. In het derde kwartaal gaven zij net zo veel uit als de drie maanden daarvoor. Toch lijkt het vertrouwen op langere termijn gezien wat af te nemen. Vergeleken met een jaar geleden gaven consumenten in september liefst 2 procent minder uit. Er ging vooral minder geld naar schoenen, kleding en spullen voor in de woning. Wel werden meer auto’s verkocht.

Voor het gehele kwartaal waren het vooral het dalend aantal investeringen in vervoersmiddelen, machines en gebouwen die de kleine krimp veroorzaakten. Bij energiebedrijven en in de sectoren cultuur, sport, recreatie en overige diensten nam de toegevoegde economische waarde in het derde kwartaal het sterkst af.

Het CBS sprak vorig kwartaal al van een milde recessie. Daar verandert met de huidige kleine krimp niets aan. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen noemt het economisch beeld een beetje dubbelzinnig: “Aan de ene kant krimpt de economie en is het vertrouwen van consumenten en bedrijven ook vrij laag, aan de andere kant gaat de arbeidsmarkt nog altijd heel goed. Er zijn opnieuw heel veel meer banen bijgekomen.”

Volgens Van Mulligen maakt dit de huidige recessie toch wel bijzonder. “Meestal zie je bij een aanhoudende recessie dat er veel banen verdwijnen. Dat is nu niet zo.”

Bron