Dit moet je weten over de rechten bij een scheiding in 2023

Een scheiding is een emotionele en stressvolle tijd, zowel voor de partners als voor eventuele kinderen. Het is belangrijk om te weten welke rechten je hebt als het gaat om de verdeling van bezittingen en verantwoordelijkheden. Kom je hier niet uit samen? Klik hier voor mediation, zodat jullie scheiding eerlijk verloopt met goede communicatie. Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten die je moet weten over de rechten bij een scheiding in 2023.

Alimentatie en gemeenschap van goederen 

Kinderalimentatie Als er kinderen zijn, dan is het belangrijk om te weten dat beide ouders verplicht zijn om financieel bij te dragen aan de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dit wordt kinderalimentatie genoemd. Het bedrag wordt bepaald aan de hand van de inkomens van beide ouders en de levensstandaard van het kind.

Partneralimentatie In sommige gevallen is het mogelijk dat een van de partners aanspraak maakt op partneralimentatie. Dit betekent dat de ene partner geld ontvangt van de andere om te compenseren voor inkomensverschillen. De hoogte en duur van de partneralimentatie wordt bepaald aan de hand van factoren zoals de levensstandaard tijdens het huwelijk, de verdeling van bezittingen en de inkomsten van beide partners.

Gemeenschap van goederen In Nederland is er een wettelijke regeling voor de verdeling van bezittingen tijdens een scheiding. Als je getrouwd bent onder het huwelijksvermogensrecht, geldt er een ‘gemeenschap van goederen’. Dit betekent dat bezittingen en schulden van beide partners samen worden verdeeld, tenzij er een huwelijksvoorwaardenakte is opgesteld die hier een uitzondering op maakt.

In sommige gevallen kiezen stellen ervoor om te scheiden van tafel en bed. Scheiden van tafel en bed betekent dat je volgens de wet getrouwd blijft, maar wel gescheiden leeft. Hier komen financiële voordelen bij kijken. De gevolgen zijn namelijk minder ingrijpend. 

Tussenpartij

Mediation Het is altijd het beste om een scheiding op een zo’n vreedzame en respectvolle manier mogelijk op te lossen. Mediation is een mogelijkheid om samen met een onafhankelijke derde partij tot een oplossing te komen. Tijdens deze sessies kun je bespreken wat je belangrijk vindt en hoe je verder wilt met je leven na de scheiding klaar is.

Rechtsbijstand Als je rechtsbijstand nodig hebt tijdens de scheiding, dan is het belangrijk om een goede advocaat te vinden die je kan begeleiden en representeren. Zij kunnen je helpen om al je rechten en verplichtingen te begrijpen en om de best mogelijke en eerlijke uitkomst voor je te bereiken.

Een scheiding is altijd ingrijpend. Vergeet in een zware tijd als deze ook niet om steun te zoeken bij de mensen dicht bij je. Vrienden en familie zijn een belangrijke pilaar om je door deze zware periode heen te sleuren. 

Bron