dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël

NOS Nieuws

Op dag 22 van de oorlog is het dodental in de Gazastrook volgens de autoriteiten in dat gebied opgelopen tot boven de 8000. En vandaag werd duidelijk dat duizenden wanhopige Gazanen hulpcentra van de VN voor voedsel hebben bestormd.

De ontwikkelingen

  • Inwoners van Gaza braken gisteren in bij distributiecentra van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNRWA). De menigte was uit op meel en andere basale overlevingsmiddelen, zegt de UNRWA. “Mensen zijn bang, gefrustreerd en wanhopig. Ze hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.” Sinds het begin van de oorlog laat Israël nauwelijks humanitaire hulp toe tot de Gazastrook.

Inwoners Gaza bestormen voedselopslag van Verenigde Naties

  • Het lijkt erop dat er in de Gazastrook geleidelijk weer internet- en telefoonverkeer mogelijk is. Door de aanhoudende Israëlische aanvallen was vrijdagavond vrijwel alle communicatie uitgevallen. Het Palestijnse telecombedrijf Paltel zegt dat er hard wordt gewerkt aan het herstellen van de schade, “onder uitdagende omstandigheden”.
  • Nederlanders hebben weer contact met familieleden in de Gazastrook. Esther van der Most kon 36 uur lang niet appen of bellen met haar schoonfamilie: “Dat was heel eng, want we wisten niet of ze nog leefden.”
  • Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot boven de 8000, volgens het door Hamas gecontroleerde gezondheidsministerie in Gaza. De helft van de slachtoffers zouden kinderen zijn. Op de Westelijke Jordaanoever zijn nu 114 doden geteld door Israëlische invallen; vannacht werden drie Palestijnen gedood in verschillende steden.
  • Afgelopen nacht gingen de Israëlische luchtaanvallen en artilleriebeschietingen door. Een verslaggever van CNN in Ashkelon, aan de Israëlische kant van de grens, zegt dat de explosies de luidste waren die hij in de afgelopen weken heeft gehoord. “Wij zitten meer dan 9 kilometer van de grens met Gaza en de hele kamer was aan het schudden.”

Dit zijn beelden van vanochtend uit Deir al Balah, in het midden van de Gazastrook:

Dronebeelden laten verwoesting in Gaza zien

  • Ook Hamas heeft beschietingen uitgevoerd, op de stad Kirjat Ono, in het district Tel Aviv. Er zijn geen meldingen over slachtoffers.

Internationaal

  • De VN-veiligheidsraad komt morgen bij elkaar in verband met de gebeurtenissen in Gaza. De vergadering zal plaatsvinden om 20.00 uur Nederlandse tijd. Tot nu toe konden de leden van de raad het niet eens worden over vier resoluties die opriepen tot een staakt-het-vuren of een humanitaire gevechtspauze.
  • President Raisi van Iran vindt dat Israël door “zijn misdaden de rode lijnen heeft overschreden, wat iedereen tot een reactie zou kunnen dwingen”. De Amerikaanse autoriteiten hebben Iran gewaarschuwd zich buiten de oorlog tussen Israël en Hamas te houden, om uitbreiding van het regionale conflict te voorkomen.
  • Demissionair premier Rutte heeft telefonisch gesproken met zijn Israëlische ambtgenoot Netanyahu, meldt hij op X. Hij heeft in het gesprek “benadrukt dat er met grote spoed dramatisch meer steun moet worden toegelaten voor de onschuldige inwoners van Gaza”. “Zij hebben nu water, voedsel, brandstof en medische hulp nodig. Dit is ook nodig voor de wereld om Israël te blijven steunen. Daarvoor zijn humanitaire pauzes nodig”, aldus Rutte. Vanmiddag maakte Israël bekend meer hulp naar Gaza te willen toelaten. Er zijn afspraken gemaakt met de VS, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten over de controle van de vrachtwagens met goederen.

De gebeurtenissen in Israël en Gaza leiden zowel bij Joden als moslims in Nederland tot veel verdriet. Dat zeiden rabbijn Awraham Soetendorp en jongerenimam Shamier Madhar in Buitenhof. De twee deden een oproep om te zoeken naar verbinding.

“Laten we met elkaar in gesprek gaan”, zei Madhar. “Daarmee laat je zien dat je gelijkwaardig bent en dan kun je laten zien waar je elkaar in kunt vinden. We kennen elkaar niet meer. Het lijkt wel of we religieus analfabeet zijn geworden.”

“Ik zou willen dat deze televisie-uitzending een soort huiskamer is en dat die warmte naar buiten toe gaat”, zei Soetendorp, die de hand pakte van Madhar. “Laten we elkaar de hand vasthouden, en ook met het hart. Er kunnen verschillen van mening ontstaan, maar we houden elkaar vast.”

Imam en rabbijn schudden elkaar de hand in uitzending BuitenhofBron