Cryptobeurs Binance schikt voor miljarden, topman stapt op

Topman Changpeng Zhao vorig jaar

NOS NieuwsAangepast

Cryptoplatform Binance heeft een schikking getroffen in het strafrechtelijk onderzoek dat in de Verenigde Staten loopt. Topman Changpeng Zhao treedt als onderdeel van de deal met het Amerikaanse ministerie van Justitie af, en het platform moet 4 miljard dollar betalen.

Zhao heeft voor een rechtbank in Seattle schuldig gepleit aan het overtreden van enkele wetten, waaronder die tegen witwassen. Met de schikking hoeft Binance de werkzaamheden niet op te schorten.

De Amerikaanse beursautoriteit SEC begon in juni een rechtszaak tegen Binance en Zhao. Het cryptoplatform wordt onder meer beschuldigd van ongeregistreerde effectenhandel.

Zhao heeft publiekelijk gezegd dat Amerikaanse klanten niet meer via Binance.com konden handelen, maar alleen nog via Binance.us. Maar in het geheim konden vermogende Amerikaanse klanten volgens de SEC nog steeds via Binance.com handelen. De SEC zegt ook dat het platform in het geheim miljarden dollars van investeerders heeft doorgesluisd naar een ander bedrijf van Zhao.

‘Zeer ernstig’

Binance vertrok in juli uit Nederland, nadat De Nederlandsche Bank het bedrijf een boete van 3,3 miljoen euro had opgelegd. Het op de Kaaimaneilanden gevestigde platform bood zonder vergunning cryptodiensten in Nederland aan. DNB noemde het zeer ernstig dat Binance zich zo aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme onttrok. Alle bestaande klanten werden overgenomen door de Nederlandse concurrent Coinmerce.

Binance is niet het eerste cryptobedrijf dat in de problemen is. Eerder gingen bijvoorbeeld FTX en Celsius failliet.

Bron