Crypto en de verschillende munten

Ben je nieuw in de crypto wereld? Dan is het belangrijk om goed te weten wat crypto nou precies betekent en welke munten er zijn. Crypto komt van het woord cryptocurrency en het staat voor elke vorm van valuta die digitaal of virtueel bestaat. Cryptografie wordt gebruikt om crypto zekerheid te bieden en transacties te beveiligen. Cryptocurrencies gebruiken een gedecentraliseerd systeem om transacties te registreren en nieuwe eenheden uit te geven. Cryptocurrencies zijn dus niet afhankelijk van banken om transacties te verifiëren. Iedereen kan betalingen verzenden en ontvangen. Er zijn verschillende cryptocurrencies, met als meest bekende de Bitcoin. In dit artikel gaan we de bitcoin en de alternatieven bespreken. Meer weten over crypto? Voor meer informatie over cryptomunten kun je terecht op de crypto valuta website.

Bitcoin

De bitcoin, bekend als BTC, is gelanceerd in 2009 en was de eerste cryptocurrency. Wanneer mensen naar crypto refereren, dan gaat het vaak om de bitcoin. Als je een bitcoin hebt, dan kun je je cryptocurrency wallet gebruiken om kleinere delen van de bitcoin te gebruiken als betaling voor producten of diensten. De kleinste bitcoin eenheid staat bekend als een ‘satoshis’ en heeft acht decimalen. De bitcoin kan worden beschouwd als een waardeopslag zoals goud, omdat de prijs van een enkele bitcoin sinds de introductie aanzienlijk is gestegen. De bitcoin begon met een waarde van minder dan een cent en is nu tienduizenden euro’s waard.

Overige cryptocurrencies

Naast de bitcoin zijn er nog veel alternatieven, zoals de  ethereum, ripple, litecoin en de binance coin. De ethereum is na de bitcoin de populairste vorm van cryptocurrency. Net als de bitcoin is het een open-source netwerk dat door gebruikers wordt beheerd. Het netwerk werkt via ‘slimme contracten’ die door een computercode worden geschreven en worden geupload naar de blockchain waar ook de andere cryptocurrencies doorheen werken. De ethereum heeft een groot bestaand netwerk, veel functies en er is constante innovatie. Ripple is een geldtransfer- en valutawissel netwerk dat wereldwijd transacties verwerkt. Deze cryptocurrency is veilig, transacties worden snel geregeld, en er zijn relatief lage kosten. Verder wordt de ripple ook gebruikt door grote financiële instellingen. De litecoin wordt vaak gezien als een soort broertje van de bitcoin, omdat ze op dezelfde manier werken. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Zo zijn de transacties van de litecoin vier keer zo snel en ook het limiet van het aantal munten is vier keer zo veel. Tot slot de binance coin, wat een van de grotere spelers is op de markt. De binance coin kan gebruikt worden om te handelen en te betalen op de binance cryptocurrency exchange. Door de enorme groei, wordt verwacht dat het ook op de markt geaccepteerd gaat worden.

Bron