Bernhard had lidmaatschapskaart NSDAP in eigen archief

Prins Bernhard in 2003

NOS Nieuws

Er was nog weinig twijfel over, maar nu is er het definitieve bewijs dat prins Bernhard lid was van de NSDAP – de partij van Adolf Hitler. De originele NSDAP-lidmaatschapskaart is in het archief van de prins gevonden.

In zijn boek De Achterblijvers, dat deze woensdag verschijnt, onthult Flip Maarschalkerweerd dat hij de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de prins heeft gevonden, schrijft NRC. Maarschalkerweerd is oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief. Hij vond de kaart op paleis Soestdijk in het privéarchief van de prins dat hij na diens overlijden in 2004 moest inventariseren.

Prins Bernhard heeft tot aan zijn dood ontkend dat hij lid was van de nazipartij. Ook toen hij met eerder bewijs werd geconfronteerd. In 1996 meldden historici al dat ze een kopie van zijn lidmaatschapskaart gevonden hadden in de VS. Ook werd er correspondentie over de opzegging van lidmaatschap uit 1936 gevonden. In dat jaar verloofde hij zich met Juliana. Bernhard gaf alleen toe dat hij een tijd lid was geweest van een afdeling van de SS.

In een serie vraaggesprekken die hij voor zijn dood had met de Volkskrant verklaarde de prins nog: “Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad.”

Bron