beleggers roepen bedrijven op ermee te stoppen

NOS Nieuws

Een internationale groep grote beleggers roept de vijftig grootste beursgenoteerde chemische bedrijven op te stoppen met de productie van pfas. De ruim vijftig beleggers beheren gezamenlijk 10.000 miljard dollar. In een brief aan de top van de chemische bedrijven noemen zij pfas “het nieuwe asbest”.

De beleggers willen dat bedrijven als Chemours, DuPont, BASF en Bayer het voorbeeld volgen van het Amerikaanse chemiebedrijf 3M. Dat besloot eind vorig jaar uiterlijk in 2025 te stoppen met de productie van de slecht afbreekbare pfas. Ook in Nederland zijn de gevolgen van deze uitstoot van 3M merkbaar.

De oproep met pfas te stoppen lijkt vooral financieel gemotiveerd. De als Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC) verenigde beleggers waarschuwen voor de ineenstortende waarde van de chemische bedrijven door de pfas-uitstoot. Zij verwijzen naar diverse rechtszaken die wereldwijd spelen, zoals tegen Chemours in Nederland.

Schoonmaakkosten

“Dit jaar ging het eerste chemische bedrijf failliet, en er worden er meer verwacht”, waarschuwen de aandeelhouders. Zij rekenden uit dat chemische bedrijven in de Verenigde Staten alleen al 64,5 tot 248 miljard dollar kwijt zullen raken aan het verwijderen van pfas uit het drinkwater, en meer dan 400 miljard dollar aan de totale schoonmaak.

Een anti-aanbaklaag in je lijf? PFAS uitgelegd

In de groep beleggers zitten onder meer vermogensbeheerders als Robeco en de vermogensbeheerdivisies van verzekeraars als AXA en banken als BNP Paribas en Triodos. Afgevaardigden zouden dit jaar zestien gesprekken hebben gevoerd met de top van de vijftig chemische bedrijven over pfas. Per brief doen zij vandaag nu ook een officieel verzoek om zo snel mogelijk te stoppen met de productie.

Game over

In de brief wordt de vergelijking gemaakt tussen pfas en asbest, goedkope vezels die veel gebruikt werden in de bouw. Het werd in Nederland in 1993 verboden toen bleek dat in de lucht circulerende asbestvezels kankerverwekkend waren.

In een persbericht zegt Sonja Haider namens de groep beleggers dat het “duidelijk is dat pfas het nieuwe asbest is”. Zij stelt dat het “game over” is voor pfas: “De volledige impact van dit gevaar is nog niet ingeprijsd in de aandelen van deze chemische bedrijven. Dat sommige bedrijven pfas nog blijven verdedigen is zowel cynisch als kortzichtig.”

Bron