BCC betaalde jaar lang geen pensioenpremie voor werknemers

Een gesloten filiaal van BCC

NOS NieuwsAangepast

De failliete elektronicaketen BCC heeft een jaar lang de pensioenpremies van de ongeveer duizend personeelsleden niet betaald. Dat bevestigt CNV-bestuurder Leon van der Elsen na berichtgeving van RTL Z. Volgens het Pensioenfonds Detailhandel hoeven de medewerkers zich geen zorgen te maken, meldde het fonds vanmiddag desgevraagd.

“Er zit een flink gat in niet-betaalde premies”, zegt Van der Elsen. “Dat gat wordt geschat op een jaar. Het gaat inderdaad zowel over het werkgeversdeel als het werknemersdeel. Dat laatste deel is wel ingehouden op het salaris, maar niet doorbetaald aan het pensioenfonds.”

Hoe kan het trouwens dat een bedrijf een jaar lang geen pensioenpremies afdraagt? Dat zou toch alarmbellen moeten doen afgaan bij het pensioenfonds. Een woordvoerder van Pensioenfonds Detailhandel zegt dat dat inderdaad is gebeurd.

“In overleg met BCC heeft het Pensioenfonds Detailhandel een betalingsregeling getroffen. En die regeling is de keten ook – tot het moment van faillissement – nagekomen. De deelnemers hoeven zich geen zorgen te maken over hun pensioenopbouw. Dit heeft geen gevolgen voor de medewerkers.”

“Helemaal niet waar”

Bestuursvoorzitter Michiel Witteveen van het moederbedrijf van BCC, Mirage Retail Group, bestrijdt dat BCC moedwillig geen pensioenpremies heeft betaald. “Dat is pertinent niet waar. Er speelde bij het pensioenfonds een enorm probleem met de administratie. Het was een chaos daar. Wij konden daardoor niet eens premie betalen. Toen die problemen waren opgelost, zijn we weer gaan betalen. Dat is toch een heel ander verhaal?”

Media Markt

Eerder vandaag werd ook bekend dat acht filialen van BCC worden overgenomen door Media Markt. Het gaat om de winkels van BCC in Amsterdam, Barendrecht, Beek, Beverwijk, Delft, Hilversum, Nijmegen en Zoeterwoude. Het is nog onduidelijk of personeel van de genoemde filialen de overstap maakt naar Media Markt.

BCC, met in totaal 58 filialen, ging in september failliet. Het bedrijf leed forse verliezen en had last van een ingezakte markt voor consumentenelektronica. Tegelijkertijd stegen de kosten.

Bron