NOS Nieuws••Aangepast
Voor het derde kwartaal op rij hebben fabrikanten bij chipmachinemaker ASML minder bestellingen geplaatst dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal bestellingen ligt wel wat hoger dan begin dit jaar. Daarbij groeien de omzet en de winst nog altijd.
Zo lag de omzet met 6,9 miljard euro nog altijd 1,5 miljard euro hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De bestellingen kwamen afgelopen kwartaal uit op 4,5 miljard euro, dat was vorig jaar in dezelfde periode nog 8,4 miljard euro. Dit betekent dat de klanten van ASML – zoals Intel, Samsung en TSMC – op dit moment minder nieuwe machines bestellen. Dat heeft alles te maken met de vraag naar bijvoorbeeld consumentenelektronica die is afgenomen.
ASML heeft daarnaast de omzetverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld. Eerst ging het bedrijf uit van een groei van 25 procent, nu van 30 procent. Dat komt doordat de vraag naar DUV-machines (Deep Ultraviolet), de oudere type machines, hoger ligt dan verwacht en ASML verkoop van deze machines al eerder in de boeken mag noteren.
‘Voorzichtiger door economische onzekerheid’
In de begeleidende verklaring zegt topman Peter Wennink dat de klanten in diverse markten op dit moment “voorzichtiger zijn vanwege economische onzekerheid”. Hij benadrukt daarnaast dat het bedrijf met een bestellijst van ongeveer 38 miljard euro “een goede basis” heeft om deze “kortdurende onzekerheid” te navigeren.
Waar eerder de verwachting was dat de markt zich in de tweede helft van dit jaar zou herstellen, verwacht Wennink nu dat het langer duurt. Ook is het volgens hem te vroeg om te zeggen hoe volgend jaar eruit ziet. De jaren na 2024 zien er wel weer heel “stevig” uit, doordat de vraag naar chips voor bijvoorbeeld AI (kunstmatige intelligentie), de energietransitie en de elektrificatie van transport naar verwachting aanhoudt.
ASML is in de wereldwijde chipsector een essentiële speler. Dat komt door de machines van het bedrijf, die zeer belangrijk zijn bij de productie van computerchips.
Dat zorgt er echter ook voor dat ASML onderdeel is van de geopolitieke technologiestrijd tussen de VS en China. Vorige maand maakte het Nederlandse kabinet extra exportbeperkingen bekend voor bepaalde types van de DUV-machines. ASML gaf toen al aan dat dit geen grote financiële impact zou hebben.
In het bericht van vanochtend herhaalt Wennink dat de impact beperkt is. “We wachten nog op de precieze maatregelen van de VS, maar we verwachten dat ze geen enorme impact hebben op onze resultaten voor dit jaar en voor de langere termijn.”
10.000 medewerkers aangenomen
Afgelopen jaar is ASML wereldwijd enorm hard gegroeid met 10.000 nieuwe medewerkers naar in totaal 40.000. Het bedrijf zegt het nu even wat rustiger aan te doen en een ‘pauze’ te nemen. Het wil de tijd nemen al die nieuwe collega’s in te werken, zeker omdat het in veel gevallen kan gaan om het inwerken met complexe technologie.
Het betekent in de praktijk dat het tempo waarin ASML nieuwe medewerkers aanneemt, naar beneden gaat. Wereldwijd zijn er net iets minder dan 500 vacatures, in Nederland gaat om 178 vacatures.
Overigens zijn er wel nog deze week honderd medewerkers van Philips’ onderzoekslab overgestapt naar ASML, ontdekte het FD. Het gaat om mensen die tot nu toe vanuit Philips voor ASML werkten en nu de overstap maken, zegt een woordvoeder.
Voor het belang van chips wil de EU desnoods zijn eigen regels openbreken