Amerikaanse vakbond bereikt ook voorlopig akkoord met General Motors

Een fabriek van General Motors in Detroit

NOS Nieuws

Autofabrikant General Motors heeft een akkoord gesloten met de Amerikaanse vakbond United Auto Workers (UAW). Het is de derde en laatste grote autofabrikant waarmee de vakbond een overeenkomst heeft bereikt.

Vakbondsleden eisten betere compensatie en legden wekenlang het werk neer bij autofabrikanten Stellantis, Ford en General Motors. Met de eerste twee bedrijven bereikte de vakbond al eerder een akkoord. Met de overeenkomst met General Motors zijn alle stakingen per direct voorbij.

General Motors stond onder extra grote druk om ook een overeenkomst te sluiten omdat Ford en Stellantis hun productie al wel hadden hervat vanwege hun overeenkomsten met UAW.

25 procent

De deal met General Motors, waarover de leden van de bond nog wel moeten stemmen, lijkt op de deals met de andere twee fabrikanten. Lonen stijgen met 25 procent en aan gepensioneerden wordt 2500 dollar (omgerekend 2355 euro) extra betaald in vijf termijnen.

De loonstijging valt wel flink lager uit dan de eis van de vakbond. Die wilde dat het salaris van vakbondsleden met 40 procent zou stijgen omdat ook de inkomens van de top van de bedrijven met dat cijfer waren gestegen.

Vakbond UAW vertegenwoordigt bijna 150.000 werknemers in de auto-industrie. Zo’n 13 procent van de leden nam deel aan de staking. Onder anderen de Amerikaanse president Biden steunde de acties.

Bron