Amateurastronomen op jacht naar vallende sterren: 'Ik zag er net eentje'

Liefhebbers van kosmische fenomenen kunnen vannacht hun hart ophalen. Ondanks de vrees voor bewolking zijn de Perseïden, een meteorenzwerm die jaarlijks voorbij komt, hier en daar wel te zien.

De Perseïden bestaan uit stof en puin dat afkomstig is van de komeet Swift-Tuttle. Als de aarde de zwerm passeert verbranden sommige deeltjes in de atmosfeer, wat eruit ziet als een vallende ster. Op het hoogtepunt vannacht waren er bij een onbewolkte lucht tientallen per uur zichtbaar.

Rond 03.45 uur was het de beste tijd om de hemel af te speuren naar oplichtende strepen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het Groningse Noordpolderzijl, waar een groep zich gewapend met foto-apparatuur had verzameld:

Ook bij sommige sterrenwachten werd geprobeerd de meteorenzwerm waar te nemen, zoals hier in sterrenwacht Cosmos in het Twentse Lattrop:

Op X, voorheen Twitter, uitten sommige liefhebbers aanvankelijk hun zorgen over de naderende bewolking. “Vanuit Engeland komen de wolken snel dichterbij”, schrijft iemand voor het vallen van de nacht nog. Maar tegen 01.00 uur brengt iemand anders toch goed nieuws. “Ik zag er net eentje.” Sommige posten foto’s, waarop, tussen de wolken door, toch de karakteristieke lichtstrepen te zien zijn.

Elders in de wereld zijn de Perseïden nog beter waar te nemen, zoals hier in Spanje:

Voor wie de vallende sterren heeft gemist, ook de komende nachten zijn ze nog te zien, al komen er niet meer zoveel voorbij als vannacht.

Bron