Afgebrand schip Fremantle Highway weg uit Eemshaven

Het schip trok in de Eemshaven veel bekijks

In samenwerking met

RTV Noord

NOS Nieuws

Het afgebrande schip Fremantle Highway is na zeven weken vertrokken uit de Groningse Eemshaven. Havendirecteur Cas König blikt bij RTV Noord terug op een bewogen periode.

Het schip ging om 15.00 uur los van de kade en is onderweg naar Rotterdam, waar het zo’n 36 uur later moet aankomen. De Fremantle Highway wordt onder strenge voorwaarden vervoerd. “Hij wordt gesleept door minimaal vier sleepboten en er moeten twee loodsen omheen liggen. Ook moet het daglicht zijn en rustig weer. Dat soort eisen stellen we niet bij elk vertrekkend schip”, zegt König.

König is opgelucht dat het schip weg is, vooral vanwege alles wat er fout had kunnen gaan. Het schip had in de havenmond of in de haven zelf kunnen zinken.

“Stel je voor dat dat was gebeurd. Dan zou de gasvoorziening van Nederland, via de Ing-schepen in de haven, ook direct in de problemen zijn gekomen. Ik heb best wel wat verontruste telefoontjes gehad toen duidelijk werd dat het schip naar ons kwam.”

Ramp voorkomen

De directeur hield zeven weken lang zijn adem in, want wilde het schip het liefst helemaal niet in zijn haven. “Je haalt toch een heel grote onzekerheid de haven binnen. Voor het eerst en ook nog eens onder grote tijdsdruk. Dit gebeurt zo zelden, dat je er dan maximaal van moet leren.”

“Het blijft toch een rampschip, waar iemand van afgesprongen is en overleden. We zijn vooral blij dat een verdere ramp voor het werelderfgoed Waddenzee voorkomen is.”

Bron