Aanhoudingen na bekladding Brandenburger Tor door klimaatactivisten

De Brandenburger Tor na de bekladding

NOS Nieuws

De activisten maakten gebruik van brandblussers om de verf te spuiten. Persbureau DPA meldt dat een groot gebied rondom het historische gebouw in de Duitse hoofdstad is afgezet vanwege onderzoek. Op alle zes pilaren van de poort zit verf, maar wat de kosten van de schade zijn moet later blijken.

De actie werd georganiseerd door de Letzte Generation-beweging (Laaste Generatie), die eerder soortgelijke protesten organiseerde. Zo werden bijvoorbeeld er al luxewinkels aan de populaire Kurfürstendamm besmeurd.

Actief in Rome

Ook in het buitenland is de actiegroep actief. Activisten van de beweging kleurden eerder het water van de beroemde Trevifontein in Rome zwart met houtskool en gooiden soep op een schilderij van Vincent van Gogh. Dat gebeurde eveneens in de Italiaanse hoofdstad.

Het Duitse OM heeft tegen persbureau DPA gezegd dat in totaal al 2860 rechtszaken tegen klimaatdemonstranten in Berlijn zijn aangespannen. Het overgrote deel van die zaken draait om leden van Letzte Generation. In twee gevallen werd een gevangenisstraf opgelegd.

De actiegroep heeft voor de komende weken meer protesten afgekondigd. Vanaf morgen zullen voor onbepaalde tijd ook wegen in de Duitse hoofdstad worden geblokkeerd, aldus de klimaatactivisten. De activisten willen afdwingen dat fossiele brandstoffen uiterlijk 2030 in de ban worden gedaan.

A12-blokkade

Ook in Nederland vonden vandaag weer klimaatdemonstraties plaats. In Den Haag blokkeren klimaatactivisten vanmiddag voor de negende dag op rij de A12. De blokkade begon even voor 12.00 uur, een paar honderd mensen waren hierbij aanwezig. Een onbekend aantal mensen is opgepakt.

Vorige week zaterdag werden ruim 2000 aanhoudingen verricht bij een soortgelijke blokkade van de A12/Utrechtsebaan. Een dag later was er opnieuw een blokkeeractie maar daarbij waren aanzienlijk minder mensen op de been.

Bron