5300 doden, aantal zal mogelijk verdubbelen

De lichamen van slachtoffers worden begraven bij Derna

NOS Nieuws

Het aantal doden als gevolg van de storm Daniel in Libië bedraagt nu ruim 5300, maar zal zeker nog oplopen en mogelijk zelfs verdubbelen. Dat zegt een minister van de regering die is gelieerd aan generaal Haftar, de machthebber in het oosten van land. Daar ligt ook de door zware overstromingen getroffen stad Derna.

“De lijken komen voortdurend met tientallen tegelijk uit zee”, zegt minister van luchtvaart Hichem Abu Chkiouat tegen persbureau Reuters. Hij schat dat de wederopbouw van het rampgebied miljarden gaat kosten en vraagt om internationale hulp. Libië heeft volgens de minister zelf niet de expertise die nodig is om een ramp van deze omvang aan te kunnen.

Derna deels weggevaagd

Mede doordat in Libië twee elkaar bestrijdende regeringen bestaan, is het moeilijk om zicht te krijgen op de omvang van verwoestingen in het noordoosten van het land. Het lijkt er in elk geval op dat een groot deel van Derna is weggevaagd.

De internationaal erkende regering in Tripoli zegt dat er 6000 doden en duizenden vermisten zijn, meldt nieuwszender Al Jazeera.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN denkt dat zeker 30.000 mensen in Derna hun huis kwijt zijn. In andere delen van het land, waaronder de stad Benghazi, zijn dat er ten minste 6085, schrijft de IOM op X. Over het dodental is volgens het IOM nog geen duidelijkheid te geven.

De organisatie probeert zoekteams, medisch personeel en medicijnen naar het rampgebied te krijgen.

Bron