33 Amerikaanse staten klagen Meta aan voor ‘het verslaafd maken van jeugd’

Meta-topman Mark Zuckerberg

NOS Nieuws

33 Amerikaanse staten zijn een rechtszaak begonnen tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Volgens de staten gebruikt het bedrijf allerlei foute technieken om jongeren zo veel mogelijk tijd op Instagram en Facebook te laten doorbrengen.

“Meta gebruikt ongekende technologieën om kinderen en tieners te verleiden, erbij te betrekken en uiteindelijk te verstrikken”, aldus de aanklacht. “Het doel is winst. En om zo veel mogelijk winst te maken heeft Meta het publiek herhaaldelijk misleid over de aanzienlijke gevaren van zijn socialemediaplatforms. Het heeft de grote schade genegeerd die deze platforms hebben aangericht aan de mentale en fysieke gezondheid van de jeugd.”

Onder meer Californië, New York, Louisiana en Georgia doen aan de zaak mee. Volgens de aanklagers weigerde Meta iets te doen aan de schade die het jongeren toebrengt, ondanks “overweldigend bewijs”. Kinderen en tieners kampen mede door socialemediabedrijven als Meta onder een historisch slechte gezondheid, zegt Letitia James, de procureur-generaal van de staat New York.

Meta: al veel hulpmiddelen ingevoerd

Meta zegt in een reactie ook de wens te hebben om jongeren “veilige, positieve online ervaringen” te geven. “En we hebben al meer dan dertig hulpmiddelen ingevoerd om tieners en hun familie te helpen.”

“We zijn teleurgesteld dat de staten deze weg hebben gekozen. In plaats van samen te werken met bedrijven om duidelijke normen te creëren voor de vele apps die tieners gebruiken”, zegt Meta verder.

Eetstoornissen

De rechtszaak volgt op interne rapporten van Meta, die via The Wall Street Journal uitlekten. Daarin stond onder meer dat 17 procent van de tienermeisjes zegt dat Instagram eetstoornissen verergert. Ook klokkenluider Frances Haugen, die bij het bedrijf werkte, stelde in 2021 dat Instagram schadelijk is voor jonge vrouwen.

In de VS staan sociale media kinderen jonger dan 13 niet toe op hun platforms, omdat dat verboden is. Maar het is voor jongere kinderen vaak makkelijk om toch een account aan te maken.

Bron